TLB naar Grondwettelijk hof voor afschaffing postwet

Nieuwe gezamenlijke actie bij overdracht voorzitterschap

TLV jaar lang aan het roer

Het voorzitterschap en het secretariaat van TLB (Transport and Logistics Belgium), de confederatie opgericht door de 3 transportfederaties TLV, Febetra en UPTR, wordt afwisselend waargenomen door één van de stichtende leden.

Op 1 juli 2024 wordt het voorzitterschap overgedragen van Febetra naar TLV.  Gedurende het volgende jaar zal Rudy Maes de rol van voorzitter van TLB op zich nemen. TLV neemt het secretariaat van TLB op.

Postwet: sector gaat voor vernietiging bij Grondwettelijk hof!

De drie federaties van TLB bundelen de krachten voor een nieuwe actie. Samen hebben ze een procedure ingediend tot nietigverklaring van de Postwet bij het Grondwettelijk hof.

Eind december werd in het Belgisch Staatsblad een wijziging aan de Postwet gepubliceerd. Hierdoor is elke transporteur die colli onder 31,5kg vervoert onderworpen aan zware bijkomende verplichtingen. Die gaan van een registratieplicht bij het BIPT, over een verplichte tijdsregistratie van de pakketdistributietijd, tot een verplichte minimumvergoeding per uur én een halfjaarlijkse aangifte van o.a. alle onderaannemers.

Febetra, TLV en UPTR zijn steeds van mening geweest dat het bestaand arsenaal aan wetgeving ruimschoots volstond en hebben de voorbije 2 jaar heel felle lobby gevoerd tegen deze nieuwe postwet. Toch besliste de politiek dat die er zou komen. De impact op administratie overlast is gigantisch, wat de wet onwerkbaar maakt in de praktijk!

UPTR, Febetra en TLV kiezen nu voor de ultieme procedure en stappen naar het Grondwettelijk hof. Het verzoekschrift hiervoor werd op vrijdag 28 juni ingediend.

TLB hoopt op een spoedig positief resultaat! En bij de volgende regering blijven we ook resoluut politiek lobbyen voor de afschaffing van de wet.